top of page

Koliko časa preživiš v flowu?


Ko se v življenju premikamo s tokom (flow), namesto da se mu upiramo, je ta tok kot gorivo univerzuma, ki nam omogoča, da vsak trenutek surfamo na valovih življenja. Veliko ljudi živi svoje življenje in se bori proti temu toku. Poskušajo uporabiti silo ali odpor, da bi se njihova življenja odvijala tako, kot se jim zdi, da bi bilo za njih najbolje. Drugi se s tem tokom gibljejo kot mornar, ki uporablja veter, in verjame, da jih vesolje vodi točno tja, kjer morajo biti ves čas.

Ta tok je dostopen vsakomur, ker se giblje skozi nas in okoli nas. Samo vprašanje je ali smo pripravljeni iti z njim ali se mu upreti. Spustiti kontrolo in zaupati toku, da nas resnično vodi tja, kamor moramo iti, je seveda velik zalogaj za večino od nas. Četudi gre samo za odločitev.

Ko si dovolimo stopiti v ta tok, nam lahko pomaga občutiti povezavo s silo, ki je večja od nas in je vedno tam, da nas podpira. Za odločitev, da gremo s tokom pa je potreben tudi pogum, ker zahteva opustitev tega, da moramo vse kontrolirati in vse narediti sami.

Vožnja po toku vesolja je lahko brez napora, razburljiva, presenetljiva in nad vsemi pričakovanji. Ko smo odprti za biti v tem toku, se odpiramo možnostim, ki obstajajo onkraj našega nadzora.

Kot otrok smo bili naravno potopljeni v tok. Po poti življenja pa smo ga iz takih in drugačnih razlogov izgubili. Naše duše se odlično počutijo, ko se mu prepustimo, saj je to naše naravno stanje.

Flow v živo

Sama sem se temu toku prepustila na delavnici, kjer nas je skozi potovanje k sebi popeljala Katja Ujčič. Če želiš spoznati sebe na popolnoma drugačen način in začutiti, kaj pomeni biti v toku, ti tak izlet vase res toplo priporočam. Več informacij o tem, kam vse te lahko popelje, lahko najdeš TUKAJ.

Ne glede na to, da nam je bilo vnaprej povedano, da risarske oz. likovne sposobnosti v tem procesu ne igrajo prav nobene vloge, temu nisem čisto verjela. Sama namreč verjamem, da teh sposobni nimam.

V teh dveh dneh me je najbolj presenetilo, da se je iz moje notranjosti na papir zlivalo nekaj, kar je zame imelo smisel, zgodbo, celo paleto čustev, lepoto in še kaj. In še popolni odklop od vsakdana je bil.

Največja vrednost tega procesa je bila ravno to, da sem dejansko začutila, kaj tok (flow) pomeni tukaj in zdaj v 3D realnosti, ne samo nekje daleč, oddaljen v mojih mislih.

Sedaj tudi v vsem ostalem, kar počnem, lahko sproti začutim in vidim, če sem takrat res v toku in če nisem, kaj lahko naredim, da bom.

Na koncu smo vse umetnine povezali vsak v svojo zgodbo. Moja zgodba mi je med drugim pokazala tudi naslednji korak, ki mi bo pomagal ohranjati bivanje v tem toku čim več časa.

Življenje je sestavljeno iz let, leta iz mesecev, meseci iz tednov, tedni iz dni in dnevi iz trenutkov. Tam se vse začne. Pri trenutku. In čemur posvečamo pozornost, raste…67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page