top of page

Kje imaš glavo?

Updated: May 4, 2020

Nadaljujem s temo samo-sabotaže. Glede na to, da je vse to, kar se nam dogaja, v nas, je nujno da, ko se vrtimo v krogu in se ne premaknemo naprej, pogledamo vase.


Predvsem v svoje temne dele, kamor ne želimo pogledati, ker je preveč strašljivo in preveč boleče. Vendar samo na tak način lahko pridemo do lekcij, ki nam bodo dala novo perspektivo in nov zagon.

Eno od zanimivih vprašanj pri tem je, zakaj tako radi ostajamo v preteklosti in jo iz dneva v dan znova podoživljamo, ko pa bi lahko ustvarili prihodnost, ki je boljša od tega, kjer smo sedaj?


Zakaj raje jemo star kruh, namesto, da bi si privoščili svežega? Običajno nič ne spremenimo, dokler obstoječa bolečina ni vsaj enako močna, kot bolečina negotovosti ob spremembi.

Večino časa smo ob tem raje kar v zanikanju (saj ni tako hudo, kaj bi pa sploh rada, poglej druge, ki jim je še slabše, saj malo še zdržim pa nekaj spremenim...).

Seveda pot k spremembi ni lahka in vesolje nas konstantno sproti preizkuša z lekcijami in dogodki, da lahko vsakič znova vidimo, kje smo na tem področju.


In pri tem dobivamo izkušnje, ki jih najbolj potrebujemo. Če lekcij nočemo prepoznati, so te vedno močnejše. Tudi sama sem velikokrat na tem.. :)

Kaj lahko naredim, da se premaknem?

Vzemi si nekaj časa, razdeli list na dva dela in na eni strani lista zapiši večje lekcije, s katerimi si se soočala do sedaj.

Posebno pozornost posveti prav lekcijam, ki si jih zanikala, se jim izogibala, jih skrivala in podobno.

Zatem si dovoli, da pride za vsako lekcijo na plano tvoja resnica in predstavljaj si, kaj bi se zgodilo, če bi stopila iz zanikanja in povedala to svojo resnico na glas. Za vsako od lekcij to tudi zapiši na drugo stran lista.

Medtem, ko sestavljaš svoj seznam, ti podajam nekaj lekcij, pri katerih pogosto padamo na izpitu. Če se najdeš v kateri od njih, jo kar vključi tudi v svoj seznam.


Zunanji rešitelj

Velikokrat si želimo zunanjega rešitelja, ki bi poskrbel za stvari, ki niso takšne, kot bi si želeli – najsi bo to na področju denarja, partnerstva, odnosov, službe. In ko tega rešitelja ni ali pa ko mislimo, da smo ga našli in nas ne reši, nas čaka veliko razočaranje. Rešitelj smo lahko samo mi sami.

Postavljanje mej

Ker želimo drugim najboljše, običajno to še ne pomeni, da nam drugi želijo enako. Zato je pomembno, da smo odgovorni do sebe in se vprašamo, kaj naj naredim, da bom v neki situaciji (v službi, odnosih, partnerstvu, službi..) postavila svojo dobrobit na prvo mesto? Kakšno zdravo mejo lahko pri tem postavim (npr. oklep ni zdrava meja)?

Sprejem resnice

Ali verjameš, da nekdo ni tak, kot se kaže in želiš, da bi bil drugačen? Zanimivo je, da nam ljudje okoli nas konstantno kažejo kdo so in to na veliko načinov, predvsem pa s svojimi dejanji.


Mi pa kar nočemo verjeti tega (eh, ima slab dan, sama sem kriva, saj sem izzvala ta odziv, saj ne more iz svoje kože, saj si to zaslužim…). Poslušaj svojo intuicijo in ji zaupaj. Ne pomanjšuj svojih občutkov in sprejmi to resnico, ne glede na to, da zna biti boleča.


Pozornost

Najbrž si že opazila, da obstajajo ljudje, ki manipulirajo, goljufajo, izigravajo in podobno. Pomembno je, da ne spustimo takšnih ljudi v svojo bližino oz. postavimo svoje meje.


Razišči okoliščine, sprašuj podrobnosti, prepričaj se, pridobi si informacije, ki jih potrebuješ za odločitev, poslušaj svojo intuicijo in ne zagrabi nečesa na prvo žogo, ker sicer izgleda, kot da »kompliciraš«. Zate gre!


Ogledala

Ko vidiš nekoga, ki ga občuduješ ali občuduješ kakšne njegove lastnosti, vedi, da je to ogledalo, kjer vidiš sebe. To so kvalitete, ki jih imaš v sebi, pa jih še nisi ozavestila ali se jih bojiš ozavestiti. In namesto, da občuduješ kvalitete drugih, poišči načine, kako se soočiti s svojimi in jih tudi pokazati.


Zaupanje

Opazuj ljudi, ki jih imaš okoli sebe in zavestno loči tiste, ki so res pravi prijatelji. To so tisti, ki bi bili s tabo tudi v najtežjih situacijah in ne samo takrat, ko oni potrebujejo tebe.


In ne glede na to, da si bila verjetno v življenju že večkrat "izigrana", si s temi prijatelji dovoli zrahljati svoj oklep in pokazati sebe takšno, kot si. Ker ravno v tem je naša moč, ko si lahko dovolimo pokazati tudi našo ranljivost.


Če ni »DA«, je »NE«

Kolikokrat se ti dogaja, da rečeš DA, ko želiš reči NE? Ne glede na to, koliko želimo nekomu ustreči, si ne naredimo nobene usluge, ko delamo proti sebi, saj običajno potem to zamerimo tako sebi, kot drugim, ki so nas »potisnili« v to odločitev.


Če rečemo DA, nas običajno nimajo nič raje za to… Pa tudi sami sebe nimamo. In če si v dvomih, kako bi se odločila, je tukaj čisto preprost trik: če ne čutiš, 100% DA, to pomeni NE!


Čiščenje

Tako, kot čistimo stanovanja ali avtomobile, je potrebno čistiti tudi našo notranjost. Če smo polni starih zamer, blokad, omejujočih prepričanj in živimo v preteklosti, kot npr. kaj bi lahko bilo, pa se ni zgodilo, si ne dajemo prostora za nove, boljše priložnosti.


Kozarec je treba sprazniti, da ga lahko napolnimo, sicer tekočina konstantno teče čez rob in nikoli ni sveža.


Tema še ni izčrpana, nadaljevanje sledi... :)


Objem, <3

Mihaela


P.s.:

Veselilo me bo, če boš svoj seznam podelila z menoj, oz. sem ti na voljo, če boš imela izziv že pri tem, da jih najdeš in daš na papir.

Vabim te na 30 minutni brezplačni pogovor, ki ga lahko rezerviraš TUKAJ.

69 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page