top of page

Mišica za odločanje

V zadnjih dneh sem imela kar nekaj debat s strankami, ki jih muči to, da v srcu želijo in čutijo nekaj, v realnosti pa naredijo pa nekaj drugega. Ali se tudi tebi dogaja, da pridejo trenutki ali celo dnevi, ko te napadajo dvomi, nesigurnost, neodločnost in ti manjka osredotočenosti in samozavesti? Ko se to dogaja, običajno nismo v svoji moči, oziroma svojo moč dajemo nekomu ali nečemu zunaj nas.


Kaj bi se zgodilo, če bi zagotovo vedela, da v sebi imaš vse, kar potrebuješ za srečno življenje (vključno z zaupanjem in samozavestjo)? Bi se v tem primeru odločila, da bi ugodila sebi ali bi iskala odobritev drugih?


Vsakič, ko povozimo svoje izbire, svoje meje in svojo resnico, da bi ugodili nekomu drugemu, bistveno zmanjšujemo povezanost s samim seboj in poglabljamo dvom vase in si zmanjšujemo samozaupanje in samozavest.


S tem ne delamo usluge niti sebi, pa tudi drugim ne. Velikokrat si mislimo, da s tem, ko drugim pomagamo ali kaj naredimo namesto njih, da smo dobri do njih in da jih tako na nek način zaščitimo.


Ampak če uporabim prispodobo: tudi preobrazba gosenice v metulja zahteva napor in če bi gosenici pri tem pomagali, bi metulju onemogočili, da bi razvil mišice, ki jih potrebuje, da bi preživel.


Kolikokrat si že »pomagala« komu, da ga zaščitiš, v resnici pa je ta oseba potrebovala samo to, da prevzame odgovornost za to, kaj počne? S tem ji ne daješ niti možnosti, da se sama opolnomoči, saj ji med vrsticami daš vedeti, da ne verjameš, da je sama sposobna to narediti.


Tako v trenutku, ko se odrečemo svoji moči, da bi ugodili drugemu, ob tem, da se tudi slabo počutimo, zmanjšujemo tudi njihovo moč. Ko pa smo v svoji moči, nam to ne omogoča le našega razvoja in rasti, temveč na enak način podpira tudi tiste okoli nas.

Ko smo pripravljeni tvegati in preseči svoja prepričanja ter svoje dosedanje vedenje, ki nam ne služi, ko si dovolimo soočenje ne glede na rezultat in začnemo komunicirati svojo resnico o tem, kdo smo in kaj želimo (četudi to lahko razočara nekoga), se nam odpre čisto nov svet.


In kako to narediš? V bistvu je zelo preprosto: ko si pripravljena prisluhniti svojemu notranjemu glasu in zaupati sebi dovolj, da slediš svojemu srcu, boš našla svojo pravo moč.


Zato ti predlagam, da si prikličeš in podoživiš kakšno situacijo ali dogodek, ko si v vsej svoji biti zaupala sebi, si izrazila resnico in ti je tudi uspelo to, kar si želela. Kako si se počutila takrat? Podoživi in začuti ta občutek v telesu. Kakšen občutek je to? Začuti ga in ga vsrkaj vase, dokler ne postane del tebe. Večkrat boš to naredila, bolj boš okrepila svojo »mišico za odločanje na podlagi notranjega kompasa«.


Ta občutek si lahko prikličeš vedno, ko ga boš potrebovala in pomagal ti bo obrniti jadra v smer, kamor resnično želiš. Ker dejansko si samo ti tista, ki lahko odloča, v katero smer bo šla.

Objem, <3

MihaelaP.s.:

Če si želiš pomoč pri tem, da začneš krepiti svojo "mišico za odločanje na podlagi notranjega kompasa", sem ti na voljo za 30-minutni brezplačni pogovor. Rezerviraš ga TUKAJ.

132 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page