top of page

Si pripravljena poskusiti?

Kako se kaj soočaš strahom? Se delaš, kot da ga ni, te hromi in ustavlja, delaš na tem, da se ga znebiš ali ga sprejemaš?


Naš ego v osnovi skrbi za to, da preživimo, ne da smo srečni. Zato je en način, kako skrbi za nas, tudi ta, da nam projicira strahove, da bi nas obdržal v coni znanega, torej v svoji majhni in »varni« škatli.


Resnica pa je, da če želimo ustvariti življenje, ki ga želimo živeti, to ne pomeni, da se moramo znebiti svojih strahov. So sestavni del našega življenja in našega sistema na splošno. V človeški naravi je, da se bojimo.


Najpogosteje se bojimo, da bi bili ranjeni, zavrnjeni in neljubljeni. Bojimo se neznanega in raje vztrajamo v nečem, kar nam je boleče, a znano, kot da bi pogledali v neznano in si dovolili zaupati sebi, da se bomo zmogli soočiti s tem, kar nas čaka. Ne glede na to, da v danem trenutku nimamo vseh odgovorov oz. ne vemo, kako bomo nekaj izpeljali.


Običajno podležemo istim vzorcem in iste izbire ponavljamo znova in znova, četudi si želimo drugače, a ne zberemo moči, da bi drugače ravnali.


Kaj lahko naredimo? Ko zaznamo, da so naše izbire odvisne od strahu, je smiselno narediti nekaj drugače, se obrniti k strahu in ga pogledati odznotraj. Ko se soočimo z njim, nima več takšne moči in lahko prevzamemo svojo moč nazaj.


In kaj se skriva pod tvojim strahom? Je to strah pred preživetjem, pred izgubo, pred zavrnitvijo, ranljivostjo, morda tudi pred srečo, ki je na voljo samo za druge, ti pa je nisi vredna?

Ko pogledamo globje v te strahove, lahko vidimo, da ni težava v tem, da nas drugi lahko zavrnejo, ranijo ali ponižajo. Težava je v tem, kaj si rečemo in naredimo sami sebi, ko se to zgodi.


Bolečina lastnega bičanja in obsojanja sebe je mnogo večja, kot dejstvo samo. Sami sebi smo običajno najokrutnejši sodniki. Toda ni več potrebno, da ostane tako, to lahko spremeniš. Strah izgubi moč, ko se zaneseš samo na svojo notranjo moč.

Kaj lahko narediš, da se boš ob soočenju s strahom počutila varno?

Najprej razmisli o tem:

- česa te je strah izgubiti,

- katere zgodbe iz preteklosti projiciraš v sedanjem življenju,

- kako ravnaš s sabo, ko te je strah,

- kakšne misli imaš, ko te je strah,

- kako reagiraš, ko te je strah,

- kako ravnaš z drugimi, ko te je strah,

- kaj potrebuješ, ko te je strah?

Zatem razmisli, kaj bi se ti lahko dobrega zgodilo, če se odločiš:

- da boš všeč sebi, ne glede na to, kaj rečejo ali naredijo drugi?

- da boš poskrbela zase in si dala podporo, nežnost in sočutje do sebe, ne glede na to, kaj se zgodi?

In ko se odločaš za neko akcijo, se vprašaj ali se za to odločaš iz pozicije ljubezni ali iz pozicije strahu?

Delovanje iz ljubezni nam daje občutek varnosti, zaupanja v rast in pogum za širitev preko meja znanega.

S tem, ko boš objela svojo negotovost, ranljivost in strahove ter se pri tem ljubeče podprla, se bodo odprle nove možnosti in življenje z novimi, neslutenimi razsežnostmi. Si pripravljena poskusiti?

Objem, <3

Mihaela
P.s.:

Če si želiš spremeniti delovanje iz strahu v delovanje iz ljubezni, sem ti na voljo za 30-minutni brezplačni pogovor, da vidiva, kako lahko začneš. Rezerviraš ga TUKAJ.

44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page