top of page

Imaš rešitev!

Se kdaj sprašuješ, zakaj tičiš na mestu, življenje pa ponuja toliko možnosti, ki so ti nedosegljive?

To je tudi zato, ker imaš na očalih filter preteklosti. Večina od nas niti ne ve, kako slabo se v sebi resnično počutimo. Ne vemo, da smo poškodovani, ranjeni in prestrašeni.

Morda pa je sedaj čas, da si odkrita do sebe in si priznaš, da so se nekatera zdrava človeška čustva izkazala za strupena, ker si jih zavrnila, zatrla, obsojala ali pa si se samo odločila, da se boš z njimi ukvarjala kdaj drugič.


Če si želiš spremembe, je ključ v tem, da se poglobiš v svoja najbolj neugodna čustva - tista, ki te držijo nazaj in se ne želiš ukvarjati z njimi.


V nadaljevanju je nekaj sklopov najpogostejših toksičnih čustev, ki jih zaznavamo in nam na splošno povzročajo največ trpljenja, ko so dovolj dolgo skrita in zanikana.


V nadaljevanju te vabim, da si vzameš čas zase in s pomočjo nekaj vprašanj pomagaš prepoznati, katero od teh toksičnih čustev najbolj vpliva nate in življenje okoli tebe. Pomembno je, da si ob tej vaji odkrita in brez samoobtoževanja. Če ob tem raziskovanju najdeš kakšno čustvo, ki ni na seznamu, ga seveda dopiši. Bodi pozorna predvsem na vprašanja, ki te najbolj »znervirajo«.


Prepoznaj toksična čustva


· Pogosti izbruhi jeze – Ali imaš pogoste izbruhe jeze? Lahko tudi »majhne«, kot so, da bentiš nad tem, ker je ostal dvignjen pokrov WC školjke ali da se »zdiraš« na partnerja, otroke ali sodelavce, ki so ti stopili na žulj?

· Si si zaradi preteklih negativnih izkušenj v življenju nadela ščit, da te ne bi mogel nihče več prizadeti?

· Ali te pretirano skrbi za prihodnost? Te ti strahovi omejujejo pri tem, da ne narediš korakov, ki jih želiš?

· Ali odkrito kritiziraš druge? Ali svojim bližnjim govoriš ostre in žaljive besede, ki jih potem sicer obžaluješ? Če da, katere besede so to?

· Se veliko prepiraš? Če da, s kom in na kakšno temo?

· Ali si nezaupljiva in vedno iščeš dokaze, ki ti bodo potrdili tvojo tezo, da nikomur ne gre zaupati?

· Ali zlorabljaš alkohol, nikotin ali hrano, da ublažiš ali prikrivaš negativno čustva? Če da, katera?

· Si nalagaš enormno količino odgovornosti in te potem frustrira in jezi, ker jih ne moreš izpolniti?

· Ali globoko v sebi verjameš, da zate boljšega življenja ni in ga ne bo?

· Se počutiš, da ne boš nikoli dovolj dobra, ne glede na to, kaj počneš?

· Se konstantno primerjaš z drugimi (boljšimi, uspešnejšimi, lepšimi, vitkejšimi…) in jim zavidaš?

· Se konstantno zaposluješ, (z delom, domačimi obveznostmi, z brskanjem po internetu…) da se izogneš negativnim občutkom? Če da, katerim?


In sedaj se vprašaj še, kaj si najbolj želiš, da si ljudje mislijo o tebi? Katero od zgoraj navedenih toksičnih čustev je negativno nasprotje tega, kar si želiš?


Vsa ta toksična čustva so posledica tega, da smo bili v preteklosti ranjeni in del nas še vedno verjame, da nanj preži konstantna nevarnost, zato se obda s temi z negativnimi prepričanji in nas tak način lažno zavaruje.


In tega ne moremo izničiti z dosežki, z denarjem, z uspehom, s titulo, izobraževanjem, s poroko, z ločitvijo, z dieto, niti z zanikanjem.


Kaj pa lahko naredimo? Temu delu sebe lahko damo to, kar si v resnici želi – razumevanje, sočutje, varnost, pozornost, potrditev, prijaznost, ljubezen.


In dobra novica je, da si ta »protistrup« lahko damo kar sami. Ko naš ranjen del dobi tisto, po čemer hrepeni in se začne počutiti varno, lahko začne dopuščati tudi več dobrih stvari in več miru. In naši obrambni mehanizmi, ki nam več ne služijo, začnejo popuščati in dopuščati v naše življenje tudi dobre stvari.


Torej vzemi si čas zase, da prepoznaš toksično čustvo, ki najbolj vpliva na tvoje življenje v negativnem smislu. Prenehaj zanikati ali skrivati to čustvo ampak si samo reci, ok. Žalostna sem. Strah me je. Jezna sem. Kako se počutiš že samo ob tem, da si to priznaš?


Ko tem občutkom v nadaljevanju še dovoliš, da se pokažejo in izrazijo, se bodo lahko preobrazili v zdravilne in postali naši zavezniki.


Objem, <3

Mihaela


P.s.:

Če potrebuješ pomoč pri tem, da ta čustva ozavestiš in daš na papir, sem ti na voljo.

Vabim te na 30 minutni brezplačni pogovor, ki ga lahko rezerviraš TUKAJ.

314 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page