top of page

Moč pohvale

Updated: 3 days ago


Pohvala je ena izmed najmočnejših orodij, ki jih imamo na voljo za izboljšanje svojega življenja in dobrega počutja. Kljub temu pa se premalo krat pohvalimo in poudarjamo svoje dosežke in uspehe.


Ko neko stvar zaključimo, si zaslužimo čas za pohvalo, saj nam pomaga, da ustvarjamo pozitivno samopodobo in izboljšamo razpoloženje. Pohvala nam pomaga, da se zavedamo našega napredka in dosežkov. To nas motivira, da nadaljujemo z delom in se izboljšujemo. Pohvala nas tudi spodbuja, da zaupamo vase in verjamemo v svoje sposobnosti.


Zato je pomembno, da si vzamemo čas za pohvalo, ko zaključimo neko stvar. Ne glede na to, ali gre za manjši projekt ali večji, si zaslužimo pohvalo za svoje trud in uspeh. Pohvala nas namreč motivira, da nadaljujemo z delom in dosežemo še več.


Nekatere izmed koristi pohvale so naslednje:

1. Izboljša samozavest: Pohvala nam pomaga, da se zavedamo svojih vrednot in sposobnosti ter izboljša našo samozavest.

2. Poveča motivacijo: Pohvala nas motivira, da nadaljujemo z delom in še boljšimi rezultati.

3. Poveča produktivnost: Če se pohvalimo, se počutimo bolj produktivne in motivirane, da dosežemo še več.

4. Zmanjša stres: Pohvala zmanjšuje stres, saj se počutimo cenjene in sprejete.

5. Vzpostavlja odnose: Pohvala nam pomaga, da vzpostavimo trdnejše in pozitivnejše odnose z drugimi ljudmi, saj nam omogoča, da se povezujemo na bolj globoko ravni.


Vsi smo vredni pohvale, zato je pomembno, da si pohvalimo svoje dosežke in uspehe. Če tega ne počnemo, potem se ne zavedamo svoje vrednosti in sposobnosti, kar lahko vodi do slabe samopodobe in stresa.


Pohvali se torej, če si dosegla nek cilj, opravila dobro delo ali preprosto, če si bila pri čem dobra (tudi, če si skuhala dobro kosilo, če si komu priskočila na pomoč ali komu s kakšno gesto polepšala dan).


Zakaj o tem sploh pišem? Ker sem ugotovila, da se tudi sama premalo zavedam svojih dosežkov in se pohvalim.. Nekako kar vse jemljem kot samoumevno in normalno in kot »nič takega«.. Kar pa seveda ne drži..


In mi je bilo zanimivo, ko sem razmišljala o tem, če naj svoj zadnji dosežek podelim s teboj oz. se malo pohvalim.. Se je moj ego kar takoj oglasil v smislu: »Ali potrebuješ zunanjo potrditev za to, kar si naredila? To pa res ni potrebno«!


Ko sem malo globlje pogledala v to, pa sem videla, da v bistvu ne potrebujem zunanje potrditve, ampak potrebujem svojo. Ker si je v glavnem sploh ne dam. Niti za manjše, niti za večje dosežke. Uhhh…


Ja, sami pri sebi imamo velikokrat slepe pege, ko ne vidimo očitnih stvari, ki jih imamo pred nosom…


Zato sem si naredila malo praznovanje tega mojega zadnjega dosežka in ne samo to, še s tabo bom to podelila in se malo pohvalila… 😊


Zakaj sploh gre?


Uspešno sem zaključila mednarodno šolanje in postala certificirana Soul Art® Guide mentorica, kar mi veliko pomeni, saj bom lahko sebe in svoje stranke še bolje podpirala na poti do boljšega in lahkotnejšega življenja..


In res si neke pohvale za to pravzaprav do sedaj še nisem dala, ker se mi je zdelo to nekako samoumevno in normalno, da se je to zgodilo. Kar pa seveda ni, ker za tem stoji veliko truda, dela, vztrajnosti in še kaj.


Sem se tudi odločila, da se naslednji teden vsak dan za nekaj pohvalim. Tudi, če gre za najmanjšo stvar, ker je vse pomembno.


Kakšno pohvalo pa si lahko danes ti daš? Veselilo me bo, če boš to pohvalo podelila še z nami…


Objem, 💚 Mihaela






104 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page