top of page

Želiš premik naprej?

Ali tudi ti ugotavljaš, da česa ne začneš ali začetega ne končaš? Če da, nisi edina. 😊


Moteči dejavniki so lahko majhni (kot npr. samo kavo spijem ali perilo moram pospraviti) ali veliki (ukvarjati se »moram« z drugimi, da se lahko izognem ukvarjanju s seboj).


Tovrstne motnje služijo svojemu namenu. Držijo nas v negativnem ciklu nekega vzorca. Pomagajo nam odlašati in pri tem trpimo, se izogibamo, pretvarjamo, izgovarjamo, odlašamo in se v ob tem distanciramo od tega, da bi živeli v svojem polnem potencialu.


Motnje so običajno znak stresa. Kadar nismo v stresu in počnemo nekaj, kar nam je naravno ali preprosto (smo v flowu), običajno ne odlašamo, ker počnemo nekaj, v čemer uživamo.


Če želiš ugotoviti ali si mojstrica odvračanja pozornosti od nečesa, si zastavi vprašanje:


»Ali nekaj opravljam lahkotno ali je pri tem prisoten stres«? Če je pri tem prisoten stres, obstaja velika verjetnost, da boš ob tem odlašala, iskala izgovore ali aktivnosti, ki bodo odvrnile tvojo pozornost od tega, s čemer se ukvarjaš.


Nekateri načini, kako se odvračamo od česa so bolj prikriti. Ti motilci niso vedno opravljanje drugih »nujnih« opravil, kot je pomivanje posode ali gledanje najljubše nadaljevanke in podobno. Moteči dejavniki so lahko tudi npr. tesnoba ali perfekcionizem.


Tesnoba 😱

Tesnoba skriva v sebi energijo izogibanja. Zaskrbljeni smo zaradi stvari, ki se niso zgodile. Skozi dan si zastavljamo neskončno vprašanj na temo "Kaj pa, če….?" Dvomimo vase in katastrofiramo. Ne zaupamo si, da nam bo uspelo, zato se raje izogibamo.


Odgovor se skriva v strahu - kaj pa, če je moje negativno prepričanje o sebi resnično? To je sprožilec za začaran krog sramu in krivde, ki nas odvrača pri tem, da se premaknemo na bolje.


Kaj lahko narediš? Ko se zaveš in sprejmeš svoj trenutni način delovanja in si pripravljena začeti delovati drugače, se bo tudi celotna dinamika spremenila. Začni si postavljati vprašanja, ki bodo »Kaj pa če…?« spremenila v »Ne bom ustrezala vsem in to je ok«, »Kaj si drugi mislijo, ni pomembno« ali »Zaupam si ne glede na rezultat«.


Perfekcionizem 💯 😱


Težnja k perfekcionizmu je prav tako močan motilec. Velikokrat poslušamo, da nihče ni popoln, a redki uspejo to tudi zares slišati. Tudi sama sem bila ujetnica vzorca perfekcionista, ki me je v življenju velikokrat prikrajšal, zato vem, o čem govorim. O veliko nezačetih ali nekončanih stvareh.. 😊


Velikokrat slišim tudi, »Začela bom delati na sebi oz. zase, ko bodo otroci zrasli, ko končam ta projekt, ko bom šla v pokoj, ko dobim službo, ko si uredim dom, ko bo pravi čas ….«. Ko si to govorimo, običajno vedno pride na vrsto nekaj novega, da nam česa ni treba začeti ali končati. In s tem pravi čas tudi nikoli ne pride, ker popolne situacije nikoli ne bo.


Zelo močan motilec, ki se kaže skozi perfekcionizem je tudi »Nisem dovolj dobra«, za katerim tiči strah, da se lahko to tudi resnično izkaže. To nas potem drži na mestu, da česa ne začnemo ali končamo.


Kaj je recept? 💪 Vseeno naredi to! Začni ob nepopolnem času in vztrajaj ne glede na to, kaj drugi govorijo ali kakšen bo rezultat. In ko ti na pot pričenjajo prihajati motilci, se vprašaj »Kaj lahko naredim drugače, kot sem do sedaj?« in to tudi naredi.


S tem boš začela prekinjati začaran krog samo-sabotaže. Zdaj, ko veš, lahko reagiraš drugače in tudi rezultati bodo takšni, ki te bodo podpirali na poti do življenja, ki ga želiš živeti. 🙂


Če pa pri tem potrebuješ pomoč, sem seveda TUKAJ zate.


Objem, 💚


Mihaela






56 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page