top of page

Kako ti koristi samo-sabotaža?

Updated: Apr 8, 2020

Kako ti gre v že četrtem tednu tega samoizolacijskega filma? Vsak se z izzivi spopada po svoje, eni bolj uspešno, drugim popuščajo živci in nam skačejo ven različne stvari, ki so nas sicer bremenile že pred obdobjem te pandemije, pa se nismo želeli ali zmogli soočiti z njimi.


Pravijo, da je sedaj najboljši čas za samorefleksijo in za morebitne spremembe na bolje. Kaj pa ti praviš? Sama sem v tem obdobju na eni strani zelo kreativna in ko se mi že zdi, da napredujem in sem že skoraj na konju, mi na drugi strani skačejo ven različni demončki in stari vzorci nerazumevanja in dvomov.


In takrat, ko vidim, da grem dva koraka naprej in enega nazaj, vem, da se nekje sabotiram.


Ne glede na obliko (naj bo to nezdrav način vedenja ali omejujoči miselni vzorci), samo-sabotaža vedno zmanjša strast in energijo, ki jo potrebujemo, da uresničimo svoje sanje. Sabotaža je zunanja manifestacija naših notranjih občutkov sramu, jeze in nevrednosti. V svoji biti ustvarjamo le toliko ljubezni, izpolnitve, uspeha in veselja, kolikor se nam zdi, da si je/ga zaslužimo.

Da bi dosegli konkreten napredek v smeri tistega, kar želimo, je nujno, da ugotovimo, kako naš notranji saboter vpliva na naše življenje.

Izberi si eno področje, kjer vidiš, da se sami sabotiraš. Morda gre za tvoje finance, zdravje, odnose, status, varnost…


Ob tem se vprašaj "Kaj mi pri tem koristi, če ne uspem na tem področju"? (Tudi če tega ne verjameš,iz tega vedno nekaj dobimo). Zato si na to vprašanje iskreno odgovori.

Zna se zgoditi, da zaradi negativnih prepričanj o sebi morda ugotoviš,da na tem področju ne pričakuješ uspeha. Da ta uspeh pripada drugim, ne pa tebi.

In večina nas bo (največkrat nezavedno) storila karkoli, da dokaže, da imamo v tem delu prav - tudi če to pomeni, da se bomo prikrajšali za svoje sanje.

Zavedanje, da imamo te dele, vzorce in blokade v sebi, je prvi korak k temu, da lahko to samo-sabotiranje začnemo spreminjati.

Kaj pa je lahko naslednji korak?


Sestavi si seznam petih stvari ali aktivnosti, ki jih pri sebi sabotiraš. Dovoli si biti neusmiljeno iskrena. Ko izvajaš to vajo, ne pozabi, da bo potrebno za spremembo zakoreninjenih vedenj, ki ti ne služijo več, v naslednjem koraku narediti nasprotno od tega, kar počneš.


To pomeni, da za vsako od teh stvari teh pet stvari opredeliš da opredeliš  stvar,oziroma aktivnost ki jo lahko storiš za boj proti vedenjskim vzorcem, ki spodkopavajo tvoj uspeh.


Na primer, če pogosto želiš nekaj sladkega, se zoperstavi tej navadi s tem, da najprej namesto čokolade izbereš npr. jabolko.

 

Ali konstantno porabiš preko svojih zmožnosti? To navado lahko spremeniš tudi tako, da vsak teden ali vsaj mesečno, preneseš 5% zaslužka na varčevalni račun, kjer nimaš takojšnjega prostega dostopa. Začneš lahko tudi z manj in ta znesek postopno višaš, važno je, da začneš in da pri tem vztrajaš.


Ko začneš s tem potovanjem preobrazbe, te vabim, da se oborožiš z veliko sočutja do sebe in potrpljenja. Ker je jasno, da se boš na vse pretege poskusila spraviti iz te poti in ti bodo deli tebe sproti serviral še več dvoma, jeze, žalosti... Dejansko je to vaja ljubezni do sebe.


Ko končaš s seznamom teh petih novih korakov, praks ali aktivnosti, izberi enega, s katerim lahko začneš danes.

Nadaljevanje sledi…


Objem, <3,

Mihaela



P.s.:

Veselilo me bo, če boš teh pet stvari in ukrepov, kako se jim boš zoperstavila, podelila z menoj, oz. sem ti na voljo, če boš imela izziv že pri tem, da jih najdeš in daš na papir.

Vabim te na 30 minutni brezplačni pogovor, ki ga lahko rezerviraš TUKAJ.

307 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page