top of page

Na katerem izpitu največkrat padeš?

Se mi zdi, da se že precej ponavljam, ko govorim o tem, da je eden pomembnejših ključev samozdravljenja sprejemanje stvari takšnih, kot so, namesto takšnih, kot mislimo, da bi morale biti.

Ampak tako pri delu s strankami, kot v vsakodnevnem življenju ugotavljam, da še vedno največkrat »pademo« prav na tem izpitu, ki nam onemogoča premik iz hrčkovega kolesja negativnih vedenjskih vzorcev, ki nas ne podpirajo, temveč nam škodijo in nas omejujejo pri tem, da bi zaživeli bolj mirno in zadovoljno življenje.

Ena najbolj zdravilnih stvari za našo psiho in čustveno zdravje je namreč ta preprost stavek: "Sprejemam to."

Sprejemanje sebe

Sprejemanje pomeni, da priznavamo resnico brez filtrov, olepševanj, ovinkov in podobno. Pri tem gre predvsem za sprejemanje tega, kar je običajno izven našega nadzora. Pri tem, ko sprejmemo sebe to pomeni, da sprejmemo to, kar smo, brez zanikanja, obsojanja oz. bičanja sebe, kritiziranja, zavračanja ali sabotaže.

Pri tem sprejem ne pomeni, da smo se vdali v usodo. Pomeni, da smo se sprijaznili z resničnostjo, ne glede na to, kako črna morebiti je in spoznali, da sta resničnost in tisto, kar si želimo, pogosto različni stvari. Pomembno je, da ne gremo naprej s tem, da še vedno zanikamo, manipuliramo ali hočemo izsiliti rezultat. Ker to je pomemben korak, ki ga potrebujemo, da se sploh lahko premaknemo naprej.


Ko se tega zavemo, nam postane tudi jasno, da pozitivne spremembe v svojem življenju niso odvisne od drugih, niti od drugih ne potrebujemo odobritve za to.

Sprejmanje drugih

Ko lahko resnično sprejmemo sebe, svoje pomanjkljivosti, svojo zgodovino, svoje ranljivosti in svojo moč, lahko veliko lažje najdemo razumevanje in sprejemanje tudi za druge. Saj veš, da to kar te moti na drugih, je običajno samo ogledalo tega, kar te moti pri sebi.

Treniranje sočutja

Ko vzpostavljamo in gradimo nov način delovanja do sebe, je izjemno pomembno, da te občutke sočutja »treniramo«, saj se pri tem vzpostavljajo nove sinaptične povezave v možganih in novi načini delovanja so še krhki.


Podobno, kot v fitnesu za ohranitev mišic ni dovolj trening samo 1x mesečno, se je potrebno s temi novimi občutki čim pogosteje povezovati, da jih lahko sčasoma integriramo in postanejo del nas.

Zato za preseganje negativnega vedenja poglej, če lahko v zvezi s sočutjem do drugih (predvsem do tistih, ki ti dvigajo pritisk), držiš ta prostor za sočutje in se ob tem zavedaš, da ljudje delajo najbolje, kar zmorejo in so enako kot ti, samo osebe s svojimi boji, ranljivostmi, travmami in podobno.

Sposobnost biti prijazen, potrpežljiv, nežen, razumevajoč in sočuten, je torej veščina, ki zahteva vajo.

Kaj še lahko naredim? ✍️

Zapiši eno od stvari, ki si jo težko sprejela o sebi. Lahko je karkoli. Napiši in ob tem preveri ali lahko brez kakršnegakoli negativnega občutka potrdiš: "Sprejemam to."

Če ti je to uspelo, čestitam, če pa ne, pa seveda ne obupaj. Saj veš, daj si malo sočutja ob dejstvu, da pač še nisi tam, kjer si želiš biti, ampak si daj priznanje, da delaš na tem.

Če pa pri tem potrebuješ pomoč, sem seveda TUKAJ zate.


Objem, <3


Mihaela






23 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page