top of page

Trening sočutja 💚


Česa nam manjka? Sočutja. 💗 Do sebe in drugih. Sočutje je tesno povezano s sprejemanjem, ker ko enkrat resnično uspemo s sprejemanjem stvari takšnih, kot so, je pozitiven »stranski« učinek tudi naša ponovna povezava s sočutjem.


Ko lahko pogledamo na ljudi, ki so prisotni v našem življenju na način, da v njih prepoznamo njihove rane ter lahko razumemo, da je njihovo vedenje morda posledica njihovih omejitev, prepričanj, preteklih ran in blokad, takrat lahko te ljudi vidimo čisto drugače. S sočutjem.


Sočutje nam namesto negativnih energij omogoča, da se razširimo in odpremo. 👐 To je premik, ki se zgodi odznotraj. Tudi ni nujno, da je treba kaj narediti, da ga pokažemo; včasih gre le za notranjo izkušnjo prepoznavanja in odpiranja z bolj nežnim, sočutnih pristopom. Oseba, ki bo deležna tvojega sočutja, pa bo zagotovo začutila to izmenjavo energije.⚡


In enako velja, ko lahko nase pogledamo na tak način, se vidimo čisto drugače. Ko to prepoznamo in razumemo, se lahko dvignemo nad ego, ki želi kontrolirati za vsako ceno.


Ti sočutje do sebe še ne gre? Kaj lahko narediš?

Predstavljaj si in si zapiši ✍️ eno težko situacijo, s katero si se soočala ali se soočaš zdaj in kako si reagirala. Običajno reagiramo s samokritiko in samoobtoževanjem. Eh, spet sem vse zaj…, nič čudnega, da mi ni uspelo, ko sem takšna, kakšen luzer sem, sem nesposobna, itd…


In zdaj si predstavljaj, da je v isti situaciji tebi draga oseba ali otrok, ki ti pripoveduje zgodbo o tem dogodku, kot da se je zgodila njej ali njemu. Vzemi si čas in resnično prisluhni 👂, ko ti razlaga o dogodku in kako slabo se počuti ob tem.


Ali reagiraš enako, kot si do sebe? Kaj ji poveš? Jo poslušaš, jo morda objameš? 🤗

Zapiši svojo reakcijo in jih primerjaj.


Velikokrat nam lahko v takšnih situacijah (ko ne zmoremo sočutja do sebe), pomaga, da pogledamo sebe od zunaj, kot tretjo osebo. Ta višja perspektiva nam lahko da drugačen pogled in nas spomni na to, da lahko reagiramo tudi drugače, ko nismo zlepljeni s svojimi negativnimi občutki.


Ja, težko je biti prijazen do sebe, ko si v vojni s svojim egom. Ampak tvoj ego v bistvu takrat joče kot mali otrok, ki išče potrditev in sočutje, ki ga nisi dobila, ko si ga potrebovala v otroštvu. Lahko pa si ga daš zdaj. 💗


Poskusi.


Objem, 💚


Mihaela







31 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page