top of page

4 načini do boljšega počutja z glasbo 🎶


Kaj ti pomeni glasba? 🎶 Glasba lahko inspirira, tolaži, motivira in sprošča. Verjetno se ti je že kdaj zgodilo, da so se ti ob kakšni skladbi zarosile oči, da te je spomnila na kak lep dogodek, ti povzročila mravljince po telesu, dvignila razpoloženje ali ti pomirila raztresene misli. Ja, za vsako razpoloženje se najde kakšna glasba.


Obstajajo tudi znanstvene študije, ki kažejo na to, kako lahko poslušanje glasbe podpira naše počutje na vseh nivojih.


Tukaj je nekaj načinov, kako lahko poslušanje glasbe podpre tvoje počutje.


1 | Umiri svoj um in sprosti telo🧘‍♀️

Če se počutiš preobremenjeno ali čutiš napetost, izberi pomirjujočo glasbo, ki umiri stres in te sprosti na način, da ti pomaga upočasniti dihanje in srčni utrip, zniža krvni pritisk in zmanjša raven stresnih hormonov, kot sta kortizol in adrenalin. Ob tem lažje sprostiš napetost in zmanjšaš negativne občutke.



2 | Dvigni razpoloženje🤩

Zagotovo imaš tudi ti vsaj eno pesem, ki ti lahko že v nekaj sekundah spremeni razpoloženje. Tudi raziskave so dokazale povezavo med glasbo in razpoloženjem, ki lahko povzroči sproščanje dopamina in ti s tem pomaga dvigniti razpoloženje.


Pripravi si seznam svojih najljubših pesmi in jih shrani na telefonu, da boš jih imela pri roki naslednjič, ko se boš slabo počutila. Če si lahko dovoliš ob pesmi še zraven zapeti in zaplesati, ti bodo hormoni sreče, ki se sproščajo ob tem, zagotovo spremenili razpoloženje na bolje. Poskusi!


3 | Povečaj motivacijo in energijo⚡

Obstaja razlog, zakaj je vadba ob glasbi lažja. To je zato, ker hitra, optimistična glasba pospeši srčni utrip, poveča energijo, spodbuja motivacijo in potencira to, kar zmoreš.


Ko boš naslednjič potrebovala spodbudo, da začneš z vadbo ali s kakšnim opravilom, s katerim odlašaš, si navij kakšno energično skladbo in pojdi v akcijo!



4 | Spodbudi dober spanec💤

Vsi vemo, kako pomemben je dober spanec, kljub temu pa se mnogi borijo s tem, da ne morejo zaspati, oz. spijo slabo oz. nemirno. Glasba ti lahko tudi pri tem pomaga.


Raziskave kažejo, da lahko poslušanje sproščujočih skladb pred spanjem pomiri živčni sistem, upočasni dihanje, zniža srčni utrip krvni pritisk. Tako ti lahko pomaga zaspati in bolje spati.


Vključitev tovrstne rutine v večerni ritual pred spanjem namesto ogleda agresivnega akcijskega filma lahko učinkovito prispeva k tvoji kvaliteti spanja.



Vabim te, da spodaj v komentarju z nami podeliš povezave do skladb, ki tebi dvignejo razpoloženje, te potolažijo, inspirirajo, pomirijo ali ti pomagajo zaspati. In morda s tem pomagaš še komu. 🙏


Objem, 💚


Mihaela








170 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page