top of page

Iščeš pot ali izgovor?

Vedno znova ugotavljam, da je, ne glede na to, kako popolno življenje živimo, ne glede na to, kaj dosežemo ali kako dobro se počutimo v svoji koži, velikokrat (vsaj) eno področje v našem življenju, kjer ne zmoremo preseči omejitev, ki bi nas peljala naprej in navzgor.


Če podrobnje pogledamo to področje, bomo zagotovo našli enega ali več izgovorov, ki so močnejši kot naša zavezanost k temu, da se premaknemo na boljše.


Naši izgovori so velikokrat “avtomatski” in se jih včasih niti ne zavedamo. Vsi jih imamo in vsi verjamemo, da smo proti njim nemočni.


Nekateri so zelo očitni, drugi pa zelo prikriti ali zakrinkani in je potrebno iti malo globje, da jih prepoznamo. Nekaj teh najpogostejših, je:


Ne morem si pomagati.

Takšna pač sem.

Ne morem tega narediti svojim najbližjim.

Tega ne zmorem.

Nimam podpore.

Ne znam.

Nimam dovolj denarja.

Nimam dovolj znanja.

Nimam dovolj izkušenj.

Sem prestara.

To ni zame.

Začnem naslednji teden.

Tega ne morem osvojiti.

To mi ni namenjeno.

Ne bom preživela.


Zveni znano?


Izgovori, kot so ti, so rešilna bilka, ki si jo pustimo v primerih, ko:


  • cilje, ki smo si jih zadali, težje dosegamo, kot smo si zamislili,

  • nam cilji niso dovolj pomembni (resnično pomembni zaradi nas in ne zaradi drugih),

  • po poti naletimo na prepreke, ki jih nismo predvidevali

  • si želimo kupiti nekaj časa.

Izgovori prenašajo moč na zunanje dejavnike in nam odvzemajo moč, da bi dosegli to, kar si želimo. Izgovori sabotirajo naše sanje in nas držijo v preteklosti. Če se jim prepustimo, jim začnemo verjeti in sčasoma postanejo naša resnica. Na nek način se predamo in tako nas izgovori oropajo življenja, ki si ga želimo.


Kaj lahko narediš?


Če se v svojem življenju spomniš svojih pozitivnih dosežkov (na osebnem ali poslovnem področju), je velika možnost, da boš ugotovila, da si to dosegli tudi zato, ker si nisi dovolila, da bi te izgovori na poti ustavili. Lahko si jih sicer imela, vendar si se odločila, da jim ne boš dovolila, da te ustavijo na poti.


Čeprav si morda imela trenutke, ko so tvoj napredek ustavili izgovori, si na koncu ostala bolj predana svoji želji in viziji kot svojim razlogom, opravičilom in utemeljitvam, zakaj nečesa ne narediti. Bilo ti je dovolj pomembno, da te tudi prepreke in izzivi niso ustavili.


Tisto, kar te navdihuje in tisto, kar počneš, ker ne moreš, da ne bi kljub preprekam, sta najboljša protistrupa za konstantno uporabo izgovorov.


Tokrat te vabim, da se poglobiš na eno od področij v svojem življenju, kjer ti ne uspeva živeti tako, kot želiš.


Zatem identificiraj in si zapiši 3 največje izgovore, ki jih uporabljaš in s tem opravičuješ stanje, kjer si.


Nato še zapiši, kaj bi se zgodilo, če teh izgovorov ne bi bilo.


Prav tako zapiši, kdaj ti je te izgovore v preteklosti uspelo preseči in kaj se je takrat zgodilo, ko si jih presegla.


Vedi, da lahko vsak trenutek na novo izbereš pot k življenju, ki ga želiš ali izgovore, ki te držijo tukaj, kjer si danes. Odločitev je tvoja.

Objem, <3

Mihaela


P.s.:

Če si želiš pomoč pri tem, da presežeš svoje izgovore in se premakneš tja, kamor želiš, sem ti na voljo za 30-minutni brezplačni pogovor. Rezerviraš ga TUKAJ.

45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page