top of page

Na drugi strani upora

Updated: Feb 21, 2021

Za katera področja v svojem življenju si želiš, da bi bila drugačna, kot so bila do sedaj? Si želiš več denarja, več uspeha? Si želiš boljših odnosov s svojimi najbližjimi ali sodelavci? Si želiš več energije ali zdravja? Ko želimo nekaj spremeniti, je eden prvih korakov ta, da si zastavimo cilje in korake, kako te cilje doseči. Toda velikokrat se že na začetku pojavi en »hakelc«, ki nam onemogoča premike naprej in se ga velikokrat niti ne zavedamo.

Ta »hakelc« je, da se upiramo svoji trenutni realnosti, temu kjer smo in temu, od česar želimo stran. Zanimivo pa je, da nas prav ta upor ne bo pripeljal bliže k želeni realnosti. Saj dejansko drži, da to, na kar se fokusiramo in v tem primeru čemur se upiramo, vztraja in raste. In bolj se temu upiramo, več tega pritegnemo.

Vse, kar želimo spremeniti, česar se bojimo, česar nočemo sprejeti, povzroči notranji odpor in nam povzroča še več bolečine in boja. Ko se borimo proti sedanjim okoliščinam, ostajamo slepi za rešitve, ki so morda pred nami, ker smo tako osredotočeni na problem. Ko se upiramo, se vsa naša dragocena energija porabi za to, da se izognemo tistemu, česar ne želimo, namesto da ustvarimo tisto, kar želimo. Rešitev pa izgleda celo preveč preprosta: "V celoti se predaj svojemu življenju, takšnemu, kot je". Se sicer strinjam, da je to lažje reči, kot narediti. Toda, ko se odpovemo upiranju in sprejmemo vse, kar je v našem življenju, točno takšno kot je - naša telesa, naši odnosi, naše finance, naša kariera - se nekaj premakne. Ker se ne borimo več za popravljanje in spreminjanje okoliščin, imamo dostop do novih možnosti in virov. Tudi sama sem to že večkrat izkusila na najbolj boleč način, pa sedaj vem, da ne bi bilo treba. Predati se, pomeni, da se odrečemo svoji navezanosti na to, kako mislimo, da bi moralo izgledati naše življenje. To pomeni, da se odpovemo svoji potrebi po nadziranju stanja, ki ga seveda ne moremo nadzirati in se nehamo igrati “boga”. Ironično je, da se takoj, ko resnično spustimo kontrolo nad tem, kako bi morale stvari po našem mnenju izgledati, začnejo odvijati in kazati drugače. Prepustiti svoj odpor je kot odpiranje vrat na drugo stran, kjer je mir in lahkotnost. Zato si najprej dovoli videti vse v svojem življenju, čemur se upiraš. Poglej svoje trenutno stanje, ki ga obsojaš in ga poskušaš spremeniti na silo. Nato si dovoli, da vse to lahko ostane tam, ne glede na to, kako zastrašujoče morda to izgleda. Namesto tega, da se izogneš, zatreš ali se upiraš delom sebe ali svojega življenja, ki ti niso všeč in bi jih najraje zradirala, pojdi vanje, jih začuti in jim dovoli, da so tu. Ker tudi najbolj neprijetni deli tebe so še vedno TI in brez njih ne bo šlo. Opazuj, kaj se dogaja, ko si dovoliš te občutke. Predati se temu, čemur se upiraš, pomeni, da se nehaš obsojati in se pomiriš z vsem, kar ni v skladu s tvojimi pričakovanji. Če čutiš odpor do te predaje se spomni, da je upor enak boju in predaja je enaka miru. Samo ti imaš moč izbirati med obema. Kaj še lahko narediš?

  • Opazuj dele sebe ali svojega življenja, ki jih ne sprejemaš. Fokusiraj se na področja, kjer čutiš, da se boriš, vlagaš ogromno napora in energije, ob tem pa se počutiš frustrirano, nemočno in nezadovoljno.

  • Opazuj dele, ki jih ne sprejemaš, pri drugih ljudeh in preveri, če jih imaš tudi sama

  • Poišči nekaj pozitivnega v vsakem od teh delov sebe oz. v vsaki od situacij, ki se ji upiraš. Vsaka negativna stvar ima namreč tudi pozitiven vidik ali vpliv in obratno.

  • Ugotovi, kakšno podporo boš dala tem delom sebe točno takšnim, ko so.

Ja, predaja ti lahko prinese velike darove.

Življenje nam na vsak način želi pokazati, da se nam stvari dogajajo z razlogom in da nas isti način delovanja ne bo pripeljal do drugačnih rezultatov. Pa vendar ni nič neobičajnega, da vsakič znova lahko pademo na tem izpitu.

Zakaj? Velikokrat je samo volja nekaj spremeniti premalo, ker so naši notranji »programi v podzavesti« mnogo močnejši od naše volje. In ne glede na to, koliko si spremembe želimo, kmalu popustimo, ker ti programi upravljajo z nami namesto mi z njimi.

Objem, <3

Mihaela




P.s.:

Če si želiš pomoč pri tem, da ti bo predaja prinesla skrite darove ali da začneš ti upravljati s svojimi programi, namesto oni s tabo, sem ti na voljo za 30-minutni brezplačni pogovor. Rezerviraš ga TUKAJ.

68 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page